12.06.17

10 день

Інтелект та робо-етика
З розвитком техніки та технології, з розповсюдженням роботів і в промисловості, і в побуті, люди все частіше почали бачити в них щось більше, ніж звичайну машину. А тим більше в роботах-андроїдах, які так схожі на самих людей. Цей момент співіснування «робот-людина» став головним в багатьох творах літератури та кінематографа.
Письменники-фантасти наділяють андроїдів здатністю не тільки проявляти емоції, але й дійсно їх відчувати. А перед вченими вже постає питання – де та межа у подібності робота до людини, за яку не варто виходити сучасній технології? Саме тому і з’явилася робо-етика.

Проблема взаємовідносин «робот-людина» має дві сторони:

Чим ширше людство застосовує штучний інтелект, тим більше етичних проблем постає перед нами. Роботи мають певні обов’язки, пов’язані із їх застосуванням. Вони мають дотримуватися правил, насамперед, не заподіяти шкоду людині жодним чином за жодних обставин. Але чи має право людина завдавати шкоду роботу?
Якщо розглядати андроїда або іншого робота виключно як об’єкт власності, то вступають в силу закони, що регулюють права власності. Ми можемо розпоряджатися своїми речами, але не можемо чужими. Можна зламати власну річ, але не можна чужу. Але чи можна вважати розумного робота власністю?
Андроїди вдосконалюються, стають більш схожими на нас інтелектуально, стають «соціальними»:
В Японії в 2015 році був арештований мешканець міста Йокосукі за агресію в бік робота Pepper. Це відбулося в офісі мобільного оператора SoftBank. Незадоволений клієнт повалив робота і почав його штовхати.
З іншого боку, хто має відповідати за шкоду, яку може завдати робот? Сам робот чи його власник? Британські юристи прогнозують, що з часом навіть з’явиться питання про надання роботам громадянських прав.
Сучасні роботи не лише продукт технології, але й самі вдосконалюють і продукують машини з штучним інтелектом. Хто тоді стає автором винаходу: власник чи сам робот?
Розвиток сучасної робототехніки ставить перед суспільством нові питання, знайти відповіді на які мають не лише юристи, але й кожна людина особисто для себе.
Гра «Ввічливий Робот»
У грі беруть участь необмежена кількість дітей. Обирають ведучого – Робота. Учасники по черзі розігрують діалог, завдання Робота  - ввічливо відповідати і виконувати прохання учасників, якщо вони також чемні. Якщо ні – Робот «зависає» і не відповідає.
Варіанти  гри:
Робот-продавець
Робот-водій маршрутки
Робот-бібліотекар
Робот-лікар
Робот-касир залізниці (цирку, театру,…)

Гра «Емоційний  Робот Емо»
У грі беруть участь необмежена кількість дітей. Обирають ведучого – Робота і промовляють  закличку:
-                     Робот Емо, добрий день!
-                     Добрий день, малята.
      Що хотіли запитати?
-                     Справи як твої, скажи,
      Нам свій настрій покажи.

Робот показує за допомогою міміки і жестів  задуману емоцію, інші учасники відгадують. Хто перший відгадає, стає наступним Роботом.
ФОТО ДНЯ
До дня захисту тварин конкурс малюнків 
"Мій домашній улюбленець"

Спортивні змагання












Немає коментарів: